Fågelhundträning
GRUNDERNA
Att träna en hund är inte helt lätt. Ännu svårare blir det när man vill ha hunden som en fungerande jaktkompis. Själv hade jag aldrig ens våga tro att det skulle vara så svårt, men det har också givit mig mycket på vägen. En hund är aldrig den andra lik. Detta är viktigt att påminna sig om när man skaffar sig en ny krabat, även om den är av samma ras som tidigare. Man måste till en början få vardagen att fungera med allt vad det innebär. Hunden måste känna sig trygg och känna tillit till dig som förare och du måste själv vara konsekvent och rättvis. Man måste lära sig förstå hur en hund tänker, istället för att få hunden att tänka som en människa. För vissa av oss faller detta sig helt naturligt och andra måste lära sig det. Detta är grundstenen i relationen till din hund.
DEN STÅENDE FÅGELHUNDEN
När grunderna sitter, är det dags att fundera på vad din hund ska utföra som vuxen individ. Det är målet men träningen. Det är dock lång väg dit och många gånger får man börja om med saker som man trodde satt. Mitt måtto har varit eller blivit: ”Ge inte upp!” En kontinental stående fågelhund ska söka efter fågel på fält, fjäll eller skog i trav, gärna med stor vidd och samtidigt hålla kontakt med föraren. När hunden känner vittring ska den stå för fågeln och visa var den ligger. Vid kommando ska så hunden resa fågeln friskt, genom att springa upp fågeln (avancera). När fågeln så flyger upp ska hunden stanna på platsen och gärna lägga sig eller sätta sig. När skott avlossats och fågeln ligger på backen ska hunden apportera (hämta) viltet till föraren efter kommando. Hunden ska även kunna apportera hare och räv, samt sjöfågel i vatten. Om allt detta sitter är man en fantastiskt lycklig hundförare.
INLÄRNING
Hunden har mycket att lära sig och ofta du med. Man måste lära hunden att komma med saker och sedan också bära på kommando och tillsist också bära vilt. Hunden behöver lära sig att spåra, genom att man drar tex en fågel på marken och låter den söka rätt på bytet och gärna apportera den sedan. Detta är viktigt om en fågel blir skadeskjuten under jakt. En visselpipa är bra då man bör få hunden att kunna stanna, sitta eller ligga snabbt, beroende vad man föredrar. Även inkallning och vändsignal kan vara till stor hjälp på fält. Hunden bör också få bekanta sig med levande fågel och efterhand kommer hunden också att stå för fågel.
Bra saker att skaffa sig för utom den vanliga valpgrejerna är en liten dummy, en visselpipa, signaltäcke (används vid fältarbete så man ser hunden), spårsele och lina på 10 m. Lite vilt i frysen är också bra att ha.
All träningen bör man ta successivt och i hundens egen takt. Upprepa aldrig en övning många gånger efter varandra. Om du är helt nybörjare så behöver du personlig hjälp och hör då gärna av dig. En Vizsla är en rätt så mjuk hund men också klurig och smart. Den vill samarbeta och vara tillags, men då krävs det också att du är rättvis och vet vad du vill och gör rätt. Lycka till!