Den Ungersk Vizslan

Den Ungerska Vizslan,

en otrolig speciell varelse som "förgyller" ens liv!

I de flesta beskrivningar om den Ungerska Vizslan står det att den är temperamentsfull, lydig, känslig och vänligt sinnad. Den har ett tilltalande utseende med sin glansiga gyllene päls och bärnstensfärgade ögon som betraktar sin ledare med engagemang.

Vizslan är en hund som insisterar på familjens uppmärksamhet och samhörighet och det är först då den kan utveckla sina utomordentliga förmågor. Den är känslig och lyhörd på hur familjen "mår" och påverkas lätt av det, både positivt och negativt. Denna ras kräver också lyhördhet och empati från sina förare. En Vizsla "bankar man inte in saker i huvudet på," för då slutar det ofta med att den mister sitt förtroende för dig och nekar att samarbeta. Den visar en stor läraktighet och med lämplig uppmärksamhet och trygghet får man en hund som ger sin ledare villkorslös lydnad och blir en mycket pålitlig jaktkompis. Eftersom vizslan gärna knyter an starkt till sin förare kan man ibland få problem med att den inte vill söka ut ordentligt vid jakt. Man får tänka på att inte belöna sin vizsla för mycket när den är i ens närhet. Man behöver inte ropa och dirigera sin Viszla i onödan för det kan lätt leda till ständig ögonkontakt med "handuppräckning" från sin flitige elev. Man bör låta Vizslan jobba på själv och utforska världen utan störning till en början. Vizslan hittar dig, oroa dig inte. Men när man väl kallar på den ska den ovillkorligen lyda. Vizslan vill gärna ha raka rör... rätt är rätt och fel är fel... och har den fattat det, så har man sällan några konflikter. Vizslan vill göra rätt i alla lägen bara den förstår vad du menar.

Den Ungerska Vizslan visar ofta ett uttalat behov av fysisk kontakt, som ibland kan verka nästan påträngande. Den kryper en nästan under skinnet och det gillar inte alla. Ofta när vi träffas och fikar på valpträffarna sitter alltid en eller flera av Vizslorna i knät på sin ägare vid köksbordet. ;) Att en Vizsla hoppar ingår också så att säga i konceptet om man vill ha en Vizsla.

Den är en mycket intelligent, nyfiken och vetgirig kompis. Därför bör man föra sin Vizsla med små medel och vara redo för ett villkorslöst partnerskap hund-människa. På grund av sin lättlärdhet lär sig vizslan fort även mindre populära saker... som att öppna dörrar te x.

Vizslan lämpar sig bäst för jakt på småvilt och fungerar som apportör både på land och i vatten. Deras spårsinne är fenomenalt och det gör den till en uppskattad spårhund. Även till stötjakt på klövvilt kan du ha nytta av din Vizsla, men långt i från alla individer skallar. Eftersom Vizslan inte är någon "tuffing" så rekommenderar jag den inte för vildsvinsjakt. Fågeljakt är dess speciallitet och ståndet finns hårt förankrat hos vizslan och är ett helt genetiskt anlag som kommer till uttryck när hunden får vittring av vilt eller ser viltet. "Det är då klockorna stannar," när ens Vizsla står för fågel. Det finns inget vackrare. Varje muskel är spänd som en fiolsträng och den liknar en glänsande koppar staty i solljuset.

Vizslan behöver en balans av uppgifter och en hel del motion, sysselsättning, vård och mycket kärlek. När också en Vizslan får jaga och göra vad den en gång avlats fram för, så faller allt på plast och man får en mycket harmonisk hund. När dessa uppgifter är uppfyllda, kan den också vara en underbar familjehund.

När ni bestämmer er för en Vizslas bör ni noga överväga om ni verkligen är villiga och har möjligheten att ägna mycket av er fritid åt er hund och att vara ute i skog och mark med den. Promenera, springa, simma och cykla, men det är inte nog: Denna hund behöver använda huvudet och speciellt näsan och har stort behov av närhet och sist men inte minst den behöver få jaga. Och för att betona en sak:

Den kommer alltid finnas där i vått som torrt!

Mer info om den Ungerska Vizslan i Sverige hittar du på Svenska Vorsteh klubbens hemsida.

Farah 2009