Karin Olebjörk

Bild: Kjell Mattsson

Csákó och Karin sommaren 2011.

Bild Kjell Mattsson

Första Vizslan

Jag är född i Örnsköldsvik och har alltid haft ett stort hundintresse och vi hade hundar under min uppväxt. När jag mötte min första Vizsla kände jag direkt att detta var den stående fågelhund som jag ville jobba med. 2003 skaffade jag min egen Vizsla, Nova. Då fick även mitt intresset för jakt blomma ut ordentligt och jag flyttade från Stockholm och ut på landet.

Csákó och Farah

Jag började 2006 att leta efter en till Vizsla och funderade starkt på att importera en från Tyskland, men olika omständigheter gjorde så det inte blev av. Men så kom Csákó till mig i mars 2007 när han var två år från Sundsvall. Samtidigt hade jag hittat en jätteintressant valpkull i Slovakien som jag verkligen ville ta en valp ur. Jag åkte ned och valde lilla Farah, du kan läsa mer om henne på hennes sida. Farah är en otroligt charmig hund och hon har en enorm jaktlust, till min stora glädje. Så under ett år blev det tre Vizslor från att jag bara hade en.


Csákó

Det var verkligen en utmaning att få styr på en slyngel i två års åldern, men så mycket glädje de gav mig. Vi gick snabbt från klarhet till klarhet och vi fixade jaktmeriteringen och utställningarna gick som på tåget. Han tog till och med hem Världsvinnar titeln 2010 i Danmark. Han var en helt otrolig apportör som alltid hämade allt och i vattnet gick han som en torped. Han fick 4 kullar med valpar efter sig, två Sverige och två i Norge.

Farah

Med Farah fick jag upp leva mycket och hon fick mig alltid att le när vi jagade tillsammans då hennes arbete i mina ögon var fantastiskt. Vi startade två gånger på Europa Cup för Vizslor och i Danmark gick hon till ett very good. Till min stora glädje. Farah födde sin första kull 2009 och efter henne har jag behållit Málna som jag har på foder hos min syster med familj i Örnsköldsvik. Hennes andra kull kom 2010.

Állít

Állít kom till mig från Holland 2010 och hon var mycket efterlängtad. Jag har länge varit på jakt efter hennes jaktlinjer och nu äntligen har jag fått hit dem till Sverige. 2013 fick vi en kull efter Állít och Csákós och de har verkligen överträffat mina förväntningar. En blev Årets unghund 2014 och två har gått till första pris i Unghunds klass. Alla valpar som röntgades efter dem har varit fria både på armbågar och höfter. Jag har själv kvar en tik på halvfoder efter denna kombination. 2015 kommer hennes nästa kull.

Galagonya

2013 fick jag äran att låna tillbaka en jaktmerierad tik från min första kull, Olebjörks Érint och parade henne med Olebjörks Ötödik Özséb. Det föddes en liten tik i den här kullen som kom att förändra mycket. Lilla lilla rosa raketen kom till välden och efter två veckor hade hon fått en skada på ett öga. Vid 4 veckor ålder blev jag tvungen att operera bort ögat. Hon är en underbar själ och blev jaktmeriterad i unghunds klass med ett 2:a och 3:e pris och avelsgod känd. Hon fick sin första och enda kull med Luxatori Neo 2016. Hon fick sedan flytta till min andra systerdotter Emmy i Sidensjö och har det super.

Ceska

Ceska är en import i från Tjeckien som jag helt föll för när jag såg bilder på henne. Hon är en härlig hög intensiv tjej där man verkligen får hänga med i svängarna. Hon blev på sin första utställning BIS vilket var en otrolig upplevelse att vara med om. Hon slog alla andra raser och stod sedan där som vinnare. Men det slutar inte här. Vi hade en fantastisk första jakt säsong, där hon hanterade fågel som jag aldrig tidigare varit med om och vi kunde fälla både rapphöna och fasan för henne. Till sist fick vi också till fältproven och hon gick till en magisk 9 i fält betyg. Denna hund ser jag framemot att jaga mycket med.

Gant

Gant ät en import i från Tjeckien som jag deläger med min systerdotter Linnea som bor i Strömsund. Vi hämtade honom 2019, så han har än mycket att lära sig.

Rasen för mig

Resan har som sagt varit lång och att träna hundar går inte bara som på räls, utan man får även bakslag. Men det gäller att inte ge upp utan att fundera på vad man ska hitta på för att få hunden att förstå vad man vill att den ska göra. Det mesta hänger på dig som förare och att man får en hund med de rätta anlagen.

Att få jaga med en Vizsla är det finaste man kan få göra. Det är så otroligt intelligenta och samarbetsvilliga bara man har de rätta redskapen.

Jag har hittat den ras som verkligen passar mig! Jag vill bidra till att utveckla rasens härliga jaktegenskaper och sociala temperament.

"För mig stannar allt... när mina hundar står för fågel!"

2009 studerade jag på Hundens genetik, evolution och beteende 7p på Stockholms universitet. Detta var otrolig bra utbildning och jag lärde mig mycket om hur man ska tänka rent genetiskt när man avlar. På grund av det håller jag nu alltid låg inavelsgrad.

Från 2013-2015 satt jag som avelsråd för Ungersk Vizsla och det var fint att få hjälpa till att utveckla rasen i vårt land på ett annat plan än bara i min egen kennel. På grund av studier lämnade jag över min post till Kristina Pettersson som suttit som avelsråd tidigare.