Karin Olebjörk

Bild: Kjell Mattsson
Csákó och Karin sommaren 2011.
Bild Kjell Mattsson

Första Vizslan


Jag är född i Örnsköldsvik och har alltid haft ett stort hundintresse och vi hade hundar under min uppväxt. När jag mötte min första Vizsla kände jag direkt att detta var den stående fågelhund som jag ville jobba med. 2003 skaffade jag min egen Vizsla, Nova. Då fick även mitt intresset för jakt blomma ut ordentligt och jag flyttade från Stockholm och ut på landet.


Csákó och Farah

Jag började 2006 att leta efter en till Vizsla och funderade starkt på att importera en från Tyskland, men olika omständigheter gjorde så det inte blev av. Men så kom Csákó till mig i mars 2007 när han var två år från Sundsvall. Samtidigt hade jag hittat en jätteintressant valpkull i Slovakien som jag verkligen ville ta en valp ur. Jag åkte ned och valde lilla Farah, du kan läsa mer om henne på hennes sida. Farah är en otroligt charmig hund och hon har en enorm jaktlust, till min stora glädje. Så under ett år blev det tre Vizslor från att jag bara hade en.

Farah födde sin första kull 2009 och efter henne har jag behållit Málna som jag har på foder hos min syster med familj i Örnsköldsvik.


Állít

Állít kom till mig från Holland 2010 och hon var mycket efterlängtad. Jag har länge varit på jakt efter hennes jaktlinjer och nu äntligen har jag fått hit dem till Sverige. 2013 fick vi en kull efter Állít och Csákós och de har verkligen överträffat mina förväntningar.En blev Årets unghund 2014 och två har gått till första pris i Unghunds klass. Alla valpar som röntgades efter dem har varit fria både på armbågar och höfter. Jag har själv klar en tik på halvfoder efter denna kombination. 2015 kommer hennes nästa kull.


Állít under höstjakten 2011


Galagonya

2013 fick jag äran att låna tillbaka en jaktmerierad tik från min första kull, Olebjörks Érint och parade henne så med Olebjörks Ötödik Özséb. Det föddes en liten tik i den här kullen som kom att förändra mycket. Lilla lilla rosa raketen kom till välden och efter två veckor hade hon fått en skada på ett öga. Vid 4 veckor ålder blev jag tvungen att operera bort ögat. Hon är en underbar själ och blev jaktmeriterad i unghunds klass med ett 2:a och 3:e pris.


Galagonya 7 veckor


Rasen för mig

Resan har som sagt varit lång och att träna hundar går inte bara som på räls, utan man får även bakslag. Men det gäller att inte ge upp utan att fundera på vad man ska hitta på för att få hunden att förstå vad man vill att den ska göra. Det mesta hänger på dig som förare och att man får en hund med de rätta anlagen.

Att få jaga med en Vizsla är det finaste man kan få göra. Det är så otroligt intelligenta och samarbetsvilliga bara man har de rätta redskapen.

Jag har hittat den ras som verkligen passar mig! Jag vill bidra till att utveckla rasens härliga jaktegenskaper och sociala temperament.


"För mig stannar allt... när mina hundar står för fågel!"


Från 2013-2015 satt jag som avelsråd för Ungersk Vizsla och det var fint

att få hjälpa till att utveckla rasen i vårt land på ett annat plan än bara i min egen kennel. På grund av studier lämnade jag över min post till Kristina Pettersson som suttit som avelsråd tidigare.


Höstjakt i Bydalen 2013

Ripjakt 2013